Новини‎ > ‎

Хто раніше курка чи яйце?

опубліковано 29 бер. 2016 р., 13:24 Єфімов Сергій   [ оновлено 29 бер. 2016 р., 14:10 ]

Хто з'явився раніше курка чи яйце?

    Риторичне питання) Насправді яйце - це яйцеклітина курки, тобто клітина тваринного походження і Дарвін напевно довів би що курка була першою, просто еволюціонувала з якоїсь меншої тваринки, але це не так суттєво...     
    Для чого в природі існують яйця? Для того, щоб у птахів народжувалися діти. Тут все логічно Антропологи стверджують, що людина відійшла від рослинної дієти і стала вживати м'ясо і яйця з часів останнього льодовикового періоду, коли звичайна їжа, що складається з фруктів, горіхів і овочів, стала недоступна і древнім людям довелося живитися м'ясом для того, щоб вижити. Але звичка їсти м'ясо і яйця збереглася після закінчення льодовикового періоду - або з потреби (як ескімосів і племен, що живуть на крайній півночі), або в силу традицій і неуцтва чи через звичайне нерозуміння та не усвідомленість виконуваних їжею функцій. Це теж не так суттєво, важливо який склад яєць та їх вплив на здоров’я людського організму! Оскільки це "рідка плоть", то вона розкладається в довгому кишечнику людини і навіть ще швидше, ніж м'ясо, а це є причиною утворення в кишечнику аміачних газів. Додатково до бактерій і токсинів, що з'являються, у яйцях міститься в два рази більше холестерину, ніж в сирі, і в три рази більше, ніж в салі. Холестерин (стероїд) - це один з видів жиру, який наш організм здатний виробляти сам для утворення жовчних солей і деяких видів статевих гормонів, а також він бере участь в роботі клітинних мембран. Таким чином вживання продуктів тваринного походження призводить до збільшення холестерину в крові, надлишок якого стає причиною багатьох захворювань.

    А з точки зору стародавньої медицини Аюрведи, їжа поділяється на «чисту» - це їжа, дана нам природою, та, що росте між небом і землею і живиться соками землі, енергією сонця та повітрям. Вона походить з життя, тому несе в собі цілющу силу, створює рівновагу внутрішніх енергій та повністю засвоюється. Їжа, де є елемент насильства, не є чистою їжею, а навпаки отрутою для здоров'я людини.

    М'ясо, риба та яйця - важко перетравлюються та створюють неякісну "поживну плазму", що збільшує в тілі такі продукти розпаду, як слиз, гнилісна мікрофлора і токсини, які накопичуються в судинах і капілярах утруднюючи рух повітря та крові в каналах нервів і тканинах тіла. Крім того виявилось що кури втрачають багато кальцію і інших речовин коли відкладають яйце, тому часом вони самі ж поїдають його щоб відновити запас.
    А особисто для мене яйце - це місце імбріону, природа створила його, як і ікринку у риби для народження нової істоти, адже функція та необхідність розмноження однакова як у людей, так і у тварин. Завдяки нашій щедрій Землі, що надає нам все необхідне ми маємо право вибору, що вживати, а що ні, тим більше льодовиковий період скінчився         Оскільки через таку давню звичку просто виключити яйця з раціону складно, то пропоную їх замінити. Яйця виконують дві основні функції при випіканні: вони служать єднальним компонентом і роблять тісто пишним.








 При випіканні можна замінити так:
1 яйце = 2 ст. л. води 1 ст.л рослинної олії 2 ч.л пекарського порошку
1 яйце = 2 ст. л води 2 ч.л пекарного порошку
1 яйце = 2 ст. л кукурудзяного або картопляного крохмалю При приготуванні солодкої випічки:
1 яйце = 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю 2 ст.л. води
1 яйце = 1 банан, розім'ятий в пюре
1 яйце = 2-3 ложки соєвого борошна збити вінчиком з невеликою кількістю води (повинна вийти пінка) і влити в тісто
1 яйце = 1 столова ложка крохмалю і трохи води, розмішується до отримання тягучої, як клей, маси.
Для солодких і запечених десертів та хлібобулочних виробів:
1 яйце = один
1 яйце = один банан
1 яйце = 1/4 чашки яблучного пюре.
Та інші варіанти заміни яйця :
* 1 яйце = 2 ст. л картопляного крохмалю
* 1 яйце = 1/4 склянки картопляного пюре
* 1 яйце = 1/4 склянки гарбузового пюре
* 1 яйце = 1/4 чашки пюре чорносливу
* 1 яйце = 1 ст. ложку насіння льону кип'ятять на повільному вогні в 3 ст. води
* 1 яєчний білок = 1 ст. ложка порошку агар-агару. Порошок розчиняють у воді, збивають, охолоджують знову збивають. Для vega- бургерів і vega- рулетів ожна використати замість яйця 
суміш інгредієнтів: томатну пасту, розім'яту картоплю, вологі хлібні 
крихти або вівсяні пластівці.
    Тофу хороший замінник яйця в рецептах, які вимагають багато яєць. Одне велике яйце в рецепті можна замінити 2 ст. л м'якого тофу. Важливо мати на увазі, що, хоча тофу не розпушується як яйця, він створює текстуру, яка ідеально підходить для яєчних страв. Твердий або дуже твердий тофу можна використати в якості «яйця» в салаті без яєць.
    Для створення кольору жовтка – підійде пряність куркума, або суміш з нею – карі. А запах яєць додасть - чорна сіль.

Обирайте свідомо та будьте здорові)))
З любов'ю Юля Сонячна)