Новини‎ > ‎

Лист до Міністерства Охорони Здоров'я України

опубліковано 17 січ. 2016 р., 01:08 Єфімов Сергій   [ оновлено 17 січ. 2016 р., 01:13 ]

ПРЕС-РЕЛІЗ

Міністр Охорони Здоров'я України Квіташвілі звернувся до ВООЗ за уточненнями щодо шкідливості вживання м'яса

Міністерство охорони здоров'я України звернулось за роз'ясненнями до Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо канцерогенної дії вживанні м'яса і м'ясної продукції та готово оприлюднити ці данні для українців. Про це йдеться в офіційному листі МОЗ, який надійшов у відповідь на запит громадського активіста щодо отримання публічної інформації.

У повідомлені МОЗ, яке опублікував у суботу, 16 січня, на своїй сторінці у фейсбук громадський активіст (https://www.facebook.com/vyshebaba/posts/936783079749574),  зазначається, що відомство звернулося за роз’ясненнями до ВООЗ «стосовно оцінки канцерогенної дії вживання м'яса та м'ясної продукції».

Відповідь МОЗ

Таке рішення було викликано заявою ВООЗ від 29 жовтня 2015 року щодо останніх наукових даних про підвищення ризику захворювання на рак при вживанні червоного м’яса та м’ясної продукції.

«Міністерство звернулось до Представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні щодо уточнення та надання офіційної інформації із зазначеного питання», - йдеться в повідомленні.

Також у МОЗ наголосили, що на початку 2016 року «планується проведення наради, де буде розпочато розгляд останніх наукових даних, їх значення для громадського здоров’я та ролі перероблених м’ясних продуктів і червоного м’яса в контексті здорового раціону».

«Після надходження офіційної інформації, - підкреслюється в повідомленні. – Міністерством будуть здійснені всі необхідні заходи, в т.ч. оприлюднені відповідні матеріали та документи».

Нагадаємо, що 26 жовтня 2015 року Міжнародне агентство з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров'я (IARC) оприлюднило доповідь про результати наукових досліджень раку і його зв'язку зі споживанням м'яса.

Агенство оголосило (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/cancer-red-meat/ru/), що відносить оброблені м’ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в'ялене м'ясо, м'ясні консерви тощо – до списку «Групи 1», сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби. До цієї групи вже входять такі шкідливі канцерогени як миш’як, тютюн, азбест, дизельні випари тощо.

«Кожна 50-грамова порція м'ясопродуктів, вживана щодня, підвищує вірогідність захворювання на рак прямої кишки на 18%», - йдеться в заяві, яку оголосив голова департаменту агенції з дослідження раку ВООЗ Курт Страйф.

Червоне м'ясо, таке як яловичина, баранина та свинина, експерти віднесли до «Групи 2А» - сполук, що "ймовірно" викликають рак.