Менше м'яса Менше спеки


    Використання тваринництва в нинішніх масштабах не тільки загрожує клімату, а й завдає шкоди здоров'ю населення і загрожує серйозними генетичними проблемами в майбутньому. Про це заявили представники Глобальної лісової коаліції, «Друзів сибірських лісів» і La Via Campesina в рамках сайд-івенту під час кліматичної конференції ООН в Парижі.

    Споживання м'яса і молочних продуктів - один із суттєвих чинників зміни клімату. Парникові гази, що утворюються внаслідок цього виробництва, становлять, за оцінками експертів, понад 14,5% від загальної кількості. Попит на продукцію тваринництва у всьому світі зростає. Очікується, що до 2050 року споживання м'яса зросте на 76%, а споживання молочних продуктів - на 65%.

    Виробництво м'яса в промислових масштабах є причиною вирубок лісів, посиленого застосування пестицидів і використання генно-модифікованих продуктів (ГМО). Наслідки включають в себе зникнення лісів, забруднення повітря і води, зростання захворюваності населення, що проживає в районах посиленого тваринництва і землеробства.

    Прямо і побічно з переліченими проблемами стикаються всі країни - ті, хто виробляють м'ясо, і ті, хто його споживають. Україна є споживачем «послуг» індустріального тваринництва. Країна імпортує величезну кількість м'яса з Бразилії, Аргентини, Парагваю. Уряд в рамках програми розвитку тваринництва планує збільшити загальний обсяг виробництва всіх видів м'яса. Внутрішнє споживання зросте.

    «Можливі заходи по скороченню викидів повинні включати підвищення ефективності та екологічності, наприклад, використання кормів кращої якості, без ГМО, а також скорочення застосування хімічних добрив і зниження імпорту генно-модифікованої сої і м'яса з країн Латинської Америки». «Але ці заходи не можуть бути ефективними без зміни культури харчування людини, включаючи споживання м'яса і молочної продукції. Збалансована дієта, зниження споживання м'яса і молочних продуктів за рахунок збільшення бобових культур, фруктів і овочів в раціоні харчування є важливим кроком у боротьбі з парниковими газами. Активне заохочення здорового харчування в Україні могло б стати важливим чинником у сфері боротьби зі зміною клімату ».