Вік Коврей


Вік Коврей: "Go vegan! Так зробив сам, раджу і іншим…"
1-го листопада в усьому світі відзначається День веганства. Слово, абсолютно нове для багатьох людей, є основою світогляду усе більшої кількості людей в усіх країнах світу. Вегани не просто не їдять м'яса і молока. Вони вкладають глибокий сенс у те, над чим багато хто навіть не замислюється, а саме – відмова від будь-якого насилля над тваринами та іншими живими істотами.

Організатор VIII фестивалю Березневі Коти в Ужгороді, активіст Морква Клубу, Вік Коврей розповідає про свій шлях до життя без м'яса та насилля.

- Вік, розкажи, будь-ласка, з чого вегетаріанство, а згодом – веганство почалося для тебе?

- Веганський світогляд, - а я наголошую, що це не дієта, а саме стиль життя і мислення, - має різні причини. Кожен сам для себе приймає рішення не вбивати і не експлуатувати. Є вегетаріанці, які просто не вбивають, іноді не носять шкіру. Вегани більш послідовні. Вони не експлуатують тварин, тобто усе, що виробляють тварини, вони просто не використовують, включаючи навіть шовк, мед. Протягом 9 років я вегетаріанець, з них 4 я веган, до цього я прийшов поступово. Познайомився з московською поетесою-веганкою, вона мені показала, що вегетаріанство – це тільки півкроку і можна бути більш послідовним. Насправді вегани не радикальні, як, наприклад, сироїди та сонцеїди. Як на мене, це вже надто радикально. А веганство – це просто світогляд на основі заповіді "Не убий".

- Які причини спонукають людей, зокрема, і ужгородських вегетаріанців, відмовлятися від звичного харчування?

- Причини, повторюся, в усіх різні. Зокрема, і люди, які збираються у нашому "Вегклубі", це на 80% релігійні люди – адвентисти, кришнаїти, тобто вони пов'язують це із релігійними переконаннями. Але є антиглобалісти, люди, які проти надмірного споживацтва, у тому числі і стосовно харчування. Є і естетичні мотиви, коли просто не подобається кров. Медичний мотив, коли вегетаріанство просто показане лікарями. Особисто для мене передусім – етичні причини. Я проти насильства над тваринами. І релігійний мотив, між іншим теж є, бо заповідь "Не убий", як на мене, стосується не тільки людей.

- Як поставилися до твого нового світогляду батьки, адже ти з традиційної закарпатської сім'ї?

- Поставилися погано. Вони і досі з цим ледве миряться. Батько, наприклад, без м'яса себе не уявляє і не розуміє мене. Переконувати когось не збираюся. Це, знаєш, як у "Матриці": дві пігулки – червона і синя, вибирай сам. Якщо люди наважуються, хочуть про це знати, я розповідаю. Інколи, правда, потім "фиркають", мовляв, краще би не казав. А багато хто просто не знає, що насправді коїться на тваринницьких фермах. Мій дядько, наприклад, займається інтенсивним птахівництвом. Мені не потрібно розповідати, я сам бачив ті умови, у яких тримають птахів і що їм доводиться переживати.

На зустріч разом із Віком прийшов його друг Андрій, веган із Санкт-Петербурга, що переїхав в Берегово, який теж розповів про те, що його змусило відмовитись від звичного способу життя.

- Я вегетарианец 9 лет, веган – почти год. Меня к этому привели этические и экологические причины. Сейчас всё производство мяса вредит экологии – это выбросы углекислого газа в воздух, в воду. Я по образованию эколог, всё это изучал, поэтому у меня были такие причины не принимать в этом участие. Когда я был мясоедом, мне казалось, что сложно стать вегетарианцем. Потом мне казалось, что сложно стать веганом. Оказалось, что ни то, ни другое не сложно. Я гораздо лучше себя чувствую с тех пор, как не ем мяса. Я за 8 лет ни разу серьёзно не болел.

- Вік, до тебе питання: де в Ужгороді можна придбати веганські продукти?

- Є магазин у будинку профспілок. В окремих кав'ярнях вегетаріанські та веганські меню. Між іншим, відвідувачами цих закладів є не тільки вегани, це і діабетики, і просто ті, кому потрібна дієта. Адже навіть у наших супермаркетах у відділах для діабетиків не завжди можна стовідсотково потрапити на якісні продукти. У веганських закладах харчування ви можете не сумніватися у відсутності шкідливих "єшок", найвищій якості харчових продуктів.

- Хто з відомих закарпатців дотримується вегетаріанства чи веганства?

- Знаю, що Таня Смріга з об'єднання "Кубло" вегетаріанка. Єлизаве́та Вальдема́рівна Іванці́в відома, як співачка Йолка. Хто ще... Багато вегетаріанців, які це не афішують. Дуже багато художників, музикантів. Поетів, письменників менше. А взагалі це переважно молодь. Старші люди ще поки до цього не прийшли, вони, напевно не читали Будду, він казав: "Хто після 30-ти років не відмовляється від м'яса, тому "хана". Насправді, у кожного свої причини, важко перебудовуватися, коли у тебе вже складений раціон, звички. Хоча є і 80-річні вегетаріанці-новачки. Тож ніколи не пізно: вік живи – вік учись.