7 причин відмови від м'яса



7 причин відмови від м’яса

Люди переходять на рослинну їжу з різних причин. Це призводить до зниження  ваги, притоку енергії, зменшення ризику серцевих захворювань та кількості ліків, котрі приймають люди.  … існує безліч вагомих причин.

Для більшого натхнення розглянемо інші переваги, які ви можете очікувати, коли зміните раціон на рослинний.

1. Ви зменшуєте запальні процеси в вашому тілі.

Коли ви їсте м'ясо, сир та інші продукти з високим ступенем перетравлення, шанси на запальні процеси в вашому тілі підвищуються. Короткочасне запалення (таке як при травмі) є нормальним і необхідним для організму, але запалення, яке триває місяці, або і роки – ні. Хронічне запалення спричиняє розвиток атеросклерозу, серцевих нападів, аутоімунних захворювань та інших хвороб різного характеру.


На відміну від продуктів тваринного походження, рослинна їжа за своєю природою має протизапальну дію через її високий вміст клітковини, антиоксидантів і інших фітонутрієнтів і значно менший рівень запальних збудників, серед яких насичені жири та ендотоксини (токсини утворюються з бактерій, які зазвичай виявлені у продуктах тваринного походження) .

Дослідження показали, що люди, які обрали рослинну їжу, можуть різко знизити їх рівень С-реактивного білка, котрий є індикатором запалення в організмі.


2. Рівень холестерину у вашій крові різко впаде.

Підвищений рівень холестерину в крові є ключовим фактором серцевих хвороб та інсультів двох найнебезпечніших вбивць у Сполучених Штатах Америки. Насичений жир  в першу чергу містіться  у м’ясі, свійській птиці,  сирі та інших тваринних продуктах – є основним чинником рівня холестерину в крові. Холестерин у нашій їжі теж відіграє свою роль.

Дослідження поступово доводять, що у людей, які перейшли на рослинну їжу, рівень холестерину в крові знизився на 35%.  В більшості випадків, ефективність зниження рівню холестерину в крові прирівнюється до лікарської терапії – з багатьма позитивними ефектами. Люди, залежні від препаратів для зниження холестерину, можуть додатково зменшити його рівень та ризик серцево-судинних захворювань притримуючись рослинної дієти.

Всі продукти рослинного походження зменшують рівень холестерину в крові, тому що вони мають тенденцію низького вмісту насичених жирів і не містять холестерину. Більш того, рослинна їжа багата на клітковину, яка додатного зменшує рівень холестерину в крові. Соя також продемонструвала свою роль у зниженні холестерину для тих, хто включає її до свого раціону.


3.Ви відновите свій мікробіом (мікрофлору).

Трильйони мікроорганізмів, існуючих у нашому тілі,  загально називаються мікробіомом.  Все більше і більше ці мікроорганізми визнаються найважливішими в усьому нашому здоров'ї. Вони не тільки допомагають нам у перетравленні їжі, а й виробляють критичні поживні речовини, привчають нашу імунну систему, вмикають та вимикають гени, утримують тканину кишечника здоровою і допомагають захистити нас від раку.

Дослідження також показали їх роль у ожирінні, діабеті, атеросклерозі, аутоімунних хворобах, запаленні кишечника та захворюванні печінки.

Рослинна їжа допомагає сформувати  здоровий мікробіом кишечника. Клітковина у рослинній їжі сприяє зростанню доброякісних бактерій у наших кишках. З іншого боку, дієти з малою кількістю клітковини (ті, що включають молочні продукти, м'ясо та яйця), можуть сприяти зростанню хвороботворних бактерій. Відміткою досліджень є те, що, коли всеїдні їдять холін або карнітин (які містяться у м'ясі, свійській худобі, морепродуктах, яйцях і молочних), кишкова бактерія виробляє речовину, яка перетворюється нашою печінкою у токсичний продукт  TMAO (англ.). TMAO призводить до утворення холестеринових бляшок в наших кровоносних судинах  і збільшує ризик серцевого нападу або інсульту. 

Цікавим є той факт, що люди, які відмовилися від м'ясної і перейшли на рослинну їжу, мають низький рівень ТМАО, або ж не мають його взагалі, через те, що у них зовсім різний мікробіом кишечника. Потрібно лише кілька днів для того, щоб зразок кишкової бактерії змінився – переваги рослинного харчування з’являться швидко!

4. Ви зміните роботу ваших генів.

Вчені зробили дивовижне відкриття, що навколишні фактори і стиль життя можуть вмикати та вимикати гени. Наприклад, антиоксиданти і поживні речовини, які ми отримуємо в цілому з рослинною їжею, можуть змінювати виразність генів для того, щоб вибрати найвигідніше рішення у відновленні нашими клітинами пошкоджене ДНК. Також дослідники виявили, що зміни способу життя, разом з рослинним раціоном,  можуть зменшувати виразність канцерогенів у чоловіків з раком простати низького ризику. До того ж ми дізналися, що рослинна дієта,разом з іншими змінами стилю життя, можуть подовжити наші теломери голівки наприкінці наших хромосом, які допомагають залишатися нашій ДНК в стабільності. Це може означати, що наші клітини і тканини старіють повільніше, тоді як укорочені теломери пов’язані зі старінням і ранньою смертю.


5.Ви помітно зменшите шанси захворіти діабетом 2-го типу 

38% жителів Америки мають преддіабет передвісник діабету 2-го типу. Тваринний білок, особливо червоне та оброблене м'ясо, після дослідження, було визнане чинником підвищення ризику захворіти  на діабет 2-го типу. Серед населення адвентистів, всеїдні мають вдвічі швидший темп розростання діабету у порівнянні з веганами, навіть з урахуванням відмінностей у вазі. Фактично, серед цього населення, вживання м'яса 1 раз на тиждень протягом 17 років, збільшує ризик захворіти діабетом до 74%! Аналогічним чином, в інститутах HPFS (Health Professionals Follow-Up Study) та NursesHealth Study доведено, що вживання червоного м'яса більше, ніж половини порції було пов'язане з 48% збільшенням ризику діабету протягом 4-х років.


Чому м'ясо призводить до діабету 2-го типу? Декілька причин: тваринний жир, залізо тваринного походження (гем), консерванти нітрату в м'ясі (доведено, що вони пошкоджують клітини підшлункової залози), підвищення запалення, призводить до зайвої ваги, погіршує функції інсуліну.


Ви значно зменшите шанси захворіти діабетом 2-го типу відмовою від тваринної їжі та загальним переходом на раціон рослинного походження. Це особливо підтверджується, якщо їсти цільне зерно, яке в свою чергу має дуже велику захисну функцію від діабету 2-го типу. Ми знаємо лише одне правило: «Насправді вуглеводи захищають нас від діабету!».  Рослинна дієта також може поліпшити стан або, навіть, зупинити діабет, якщо він попередньо у вас був виявлений.


6. Ви отримуватимете потрібну кількість правильного типу білка.

В середньому всеїдні люди в Америці споживають в 1,5 рази більше від оптимальної кількості білка, здебільшого тваринного походження.


Всупереч поширеній думці, цей надлишок білка не робить нас сильнішими, чи стрункішими. Надлишок білка відкладається у вигляді жиру або перетворюється у відходи, і тваринний білок є основною причиною збільшення ваги, серцевих захворювань, діабету, запалення або раку.

З іншого боку, білок рослинного походження захищає нас від багатьох хронічних захворювань. Немає необхідності слідкувати за споживанням білка або приймати білкові добавки з дієтою рослинного походження; якщо ви рахуватимете ваші денні потреби в калоріях, ви отримуватимете велику кількість білка. Довгожителі Землі, котрі живуть  у «Зелених зонах», отримують близько 10% калорій з білка, тоді як американці в середньому – 15-20%.

7. Ви зробите величезний вплив на здоров'я нашої планети та її жителів.

Тваринництво  надзвичайно руйнівне для  планети. Це щонайбільший учасник викидів парникових газів, це основна причина земельних і водних ресурсів, вирубки лісів, знищення дикої природи і видів вимирання. Близько 7,5 тисяч літрів потрібно, щоб виготовити півкілограма яловичини у США. Риба в океанах стрімко вимирає; за деякими оцінками, океани можуть залишитися без риби вже у 2048 році.  Існуюча харчова система ,заснована на м'ясній та молочній продукції, також сприяє голоду у світі. Більшість культур вирощуваних у всьому світі йдуть на годування сільськогосподарських тварин, а не людей. 


 Однаково важливо, тварини вирощувані для їжі – живі істоти, які страждають, хай то будуть вирощені на промисловій птахофабриці, чи на фермі з написом «гуманність». Рослинна їжа допомагає нам стати більш співчутливими. З рештою, бути здоровими – не тільки про їжу, яку ми їмо; також йдеться про розуміння – усвідомлення того, що наш вибір впливає на планету і всіх, з ким ми про це ділимося.